Siden 1909 har familien Kox dyrket vindruer på de omkringliggende marker og stille og roligt forbedret samt optimeret kvaliteten til det den er i dag: Outstanding! De råder over 12 hektar og dyrker 14 forskellige druesorter.
Passion, respekt for naturen og ønologisk kompetence er nøgleordene. Her bliver der ikke gået på kompromis og hver enkelt type vin i det righoldige sortiment, vidner om dels bevarelse af "gamle" dyder men så sandelig også om nytænkning og innovation.
Domaine Kox producerer en lang række spændende vine: Traditionelle hvide og røde vine, mousserende vine, crémant, dessert vine, juice og sågar honning; En alsidig producent der nyder stor respekt i branchen.
Siden 2012 har datteren Corinne Kox deltaget i den daglige drift af vingården. Hun tager sig bl.a. af
produktion, ledelse, logistik og pakning, kommunikation. Corinne er Doctor of Philosophi – Phd Molecular Biology. Heidelberg Universität samt har en Master Degree i Sundhed fra Universitet I Montpellier samt Universitet I Manchester. Nu er hun med sin viden, erfaring og ikke mindst dynamik, "tilbage på gården" og er i fuld gang med at løfte den til nye højder. Det bliver særdeles spændende at følge i de kommende år .-)
Herunder kan du læse om nogle af de mange tiltag vingården har taget; var mig om der ikke kommer flere :-)
I 2017 var Domaine Kox den ene af 3 vingårde i et spændende projekt, der gik ud på at fremstille en "cross border" mousserende vin. Sammen med en fransk og en tysk vinavler ved Mosel floden, producerede de Cuvee M; Den absolut første vin nogensinde, der er fremstillet af druer fra 3 forskellige lande. La Grande Cuvée "M"; Vi har den på lager :-)
En af de spændende crémants som Rotweiss har på programmet, er "The naked crémant" Cuvée Auxerrois - extra brut. Som det ses på fotoet, er flasken uden etiket! Meningen er at du selv skriver en tekst, et budskab eller en hilsen og på den måde personliggører din gave. Der kan anvendes kridt eller en whiteboardmarker.
2004: LAURENT ER HELLIGKÅRET
Det er selvfølgelig druesorten Saint Laurent, og ikke vingårdens kældermester der her er tale om! I 2004 besluttede tre initiativrige og motiverede vinmagere, Laurent Kox en af dem, at genintroducere en rød sort, som var forsvundet fra de luxembourgske vinmarker siden næsten et århundrede. Siden 2004 er Saint Laurent-sorten genplantet i Domaine Kox´s vinmarker ved Kolteschberg i Schwebsange og i Dieffert i Stadtbredimus.
I 2014 tog man endnu et spring ud i det eksperimentelle, idet man investerede i 2 originale såkaldte Kvevris. En kvevri er en meget stor lerkrukke, som graves ned i jorden. Det er en traditionel og gammel vinteknik der stammer fra Georgien. Du kan læse meget mere HER
Med sit "ORCHARD"-projekt går den unge vinmager i gang med morgendagens vindyrkning, mens man tålmodigt lytter til fortidens ekkoer og især til familiens rødder forankret i vinstokken, respekt for jorden og biodiversiteten. Vitiforestry består af plantning af træer i midten af rækkerne af vinstokke. Denne type vindyrkning hjælper med at afhjælpe klimaændringer ved at dæmpe overskydende varme, forbedre vand- og næringsressourcerne til vinstokkene, genoprette jordens frugtbarhed inden for parcellerne og forbedre biodiversiteten af flora og fauna. Du kan læse meget mere HER
Domaine L&R Kox har i 2019 i samarbejde med Luxaviation Drone S.A. kørt et pilotprojekt om anvendelse af plantesundhedsprodukter med drone. Siden 2021 har domænet sammen med University of Luxembourg deltaget i et forsknings- og udviklingsprojekt kaldet "SESAME" (Secure and Safe Multi-Robot-Systems). Opgaven er at udvikle og optimere systemer til flere sammenkoblede robotter. Projektet er medfinansieret af EU med en investering på 7 millioner euro. Læs mere om det spændende projekt HER
EN HEST I VINMARKERNE (2015) .......Eller endda to! Carlos, en hest med Ardennais-kvaliteter, og Billy, en Brabançon-hest, arbejder i Kox-vinmarkerne. Sammen med deres herre luger og bearbejder de jorden. Mere info HER
I mere end et århundrede, har europæiske vinstokke været angrebet af svampesygdomme importeret fra Amerika, eksempelvis meldug eller oidium. En vingård, der er forurenet med en sådan sygdom, kan risikere sin produktion reduceret til nul!. Dette forklarer hvorfor brugen af plantesundhedsprodukter, i konventionel og økologisk vindyrkning, er uundgåelig. For at kompensere for denne situation har Domaine Kox plantet PIWI'er (svamperesitente druesorter), en ny familie af druesorter med stærke modstandsdygtighedskarakteristika, som således kræver mindre behandling. Yderligere info HER
VINE 100% LAVET I LUXEMBOURG: PROJEKTET « LËTZEBUERGER EECH »
Det var et forskningsprojekt fra Leader «Miselerland», der forberedte tilbagevenden til tønder lavet af luxembourgsk eg. Disse har altid været anerkendt af træindustrien i hele Europa og længe brugt i bødkerier, selvom det aldrig blev anerkendt som sådan. På trods af dette forsvandt tønder lavet af luxembourgsk eg desværre fra luxembourgske kældre. Indtil 2010...Resten af historien kommer HER
2020 FØRSTE "VERJUICE" LAVET I LUXEMBOURG
Den 5. august 2020 lancerede Domaine L&R Kox sin årlige druehøst! Dette er den tidligste startdato i vingårdens historie. Når det så er sagt, er det ikke en høst af druer til vinproduktion, men for den første "verjuice" produceret i Luxembourg. "Verjuice", siger du? ... Glemt i århundreder var verjuice en væsentlig ingrediens i mange opskrifter i middelalderen. Læs historien HER
Øl lavet af vin ????
Det bedste fra brygnings- og vinfremstillingsverdenen samles i en let og forfriskende jævn alliance- Domaine Kox gik i samarbejde med Brasserie Simon og resultatet blev en fantastisk lækker øl (minder om Hoegaarden) . Læs om projektet HER